Кошмарните условия на труд на заетите в германската месопреработвателна промишленост затвърдиха нуждата от сериозни мерки в този сектор. Сред работещите в него има и много българи.

Днес в Берлин се очаква да бъде взето решение за промяна на условията за работа. Това е дискусия, която в Германия се води от години, но може би кризата с корона вируса ще доведе до конкретни мерки.

Подобно на САЩ, където този сценарий вече се разигра, кланиците в Германия също се превърнаха в огнища на заразата на COVID-19. Смята се, че основната причини са условията, в които живеят заетите в тази индустрия. 

Снимка: DW

Запълва се максималният капацитет на жилищата, а това е сериозна предпоставка за разпространение на заразата. Заетите са основно от България и Румъния. В Германия се извършва масово тестване на работниците в месообработването в няколко провинции. В първата засегната Северен Рейн-Вестфалия ще бъдат тествани около 20 хил. души. 

Дори канцлерката Ангела Меркел остро разкритикува тази практика.  

Снимка: DW

„Тези хора работят по 60 и повече часа седмично. Живеят в занемарени жилища, в тесни помещения с плесен по стените. Транспортират ги на работа и обратно в претъпкани автобуси или микробуси. Много е опасно, затова протестирам“, каза пастор Петер Косен, католически свещеник от Ленгерих. 

Най-малко 190 работници са дали положителни проби за коронавирус. Но реалният брой на заразените вероятно е много по-висок. Въпреки масовото тестване и факта, че и нашите сънародници са заети в този сектор, Генералното ни консулство във Франкфурт на Майн все още няма информация за заболели българи. 

В повечето кланици в момента не колят животни, но доставките продължават.

Снимка: DW

  
„Констатацията, че тези хора живеят в мизерни условия, не е нищо ново. Сега обаче, нараства броят на заразените с коронавирус, което тревожи всички живеещи в района. Преди около седмица местните власти разхлабиха мерките срещу заразата, но не и в градчето Косфелд“, уточни Ане-Моника Шпалек, говорителка на Зелените в община Косфелд.

Ане-Моника Шпалек показва защо е така. В съседното селце на Косфелд, което се намира само на 15 минути път с кола, са настанени основно източноевропейците, работещи в кланицата.

Забелязват се хора без маски, въпреки карантинните мерки. След като Шпалек подава сигнал в полицията, че хора от сградата се разхождат свободно из селото, например да пазаруват, половин час по-късно пристигат и служители от местната управа.

„Смятах, че хората от тези жилищни сгради отдавна са били тествани за коронавирус, а заразените от тях, както и техните контактни лица – са били поставени под карантина. Но не изглежда да е така. Едва сега се захващат с тази работа - когато е станало твърде късно“, посочва още Шпалек.

Снимка: DW

И местните хора са много притеснени. Повече откогато и да било преди. Основният проблем в този бранш се оказват договорите, с които фирми посредници наемат работна ръка. Обикновено работници не владеят добре езика или са с начално ниво, което прави по-трудна възможността да се обърнат към органите на реда при нарушения. 

В понеделник въпроса беше вече повдигнат в Берлин, но решението беше отложено за днес. Според предварителната информация в немските медии се очаква почти пълна промяна на договорите за подизпълнители в германските кланици. 

Междувременно две месообработвателни предприятия също регистрираха много заболели работници във Франция.