Ще обяви ли СЗО аспартама за канцероген? Очакма се утре да излезе доклад, който да даде отговор на този въпрос, пише агенция Ройтерс.

Обвиненията идва след години на застъпничество от страна на водеща потребителска група в Съединените щати и шепа учени, занимаващи се с рака. Всички те се надяват продължаващия от десетилетия дебат за неговата безопасността да намери своето окончателно решение.

bTV новините съобщи преди около месец, че отделът за изследване на рака към Световната здравна организация (СЗО) - известен като Международната агенция за изследване на рака (IARC), е готов да излезе с доклад на 14 юли, в който изкуственият подсладител ще бъде определен като „възможно канцерогенен за хората“.

Очаква се да неговата безопасност да бъде подложена на допълнителни изследвания, твърдят експертите по токсикология и ракови заболявания. Също така утре ще стане известно и какво количество изкуствен подсладител може да се приема на ден, за да е безопасна неговата консумация.

Снимка: iStock

„Аспартамът се използва много, много широко както в храни, така и в напитки. Като се има предвид това, международната агенция би казала, че това е възможен канцероген. Съвместният експертен комитет по хранителните добавки (JECFA) вероятно няма да промени нищо. Не очаквам САЩ, Европейския съюз, Обединеното кралство или други държави да предприемат нещо, въпреки че това би било интересно да се види. Все пак очаквам, че докладът ще накара доста потребители да си помислят: „Защо да поемам този риск?“. И мисля, че продажбите на продукти, съдържащи аспартам, вероятно ще намалеят“, обяснява проф. Ерик Милстоун от университета в Съсекс, Великобритания.

Според него чисто пазарният принцип ще накара компаниите за храни и напитки да се откажат от използването на този заместител на захарта. „На нито един изкуствен подсладител не бих гласувал пълно доверие. Но от друга страна, захарта също се свързва със сериозни проблеми. Така че по-скоро смятам, че е най-разумно да преминем към диета с по-малко сладки неща. Мисля, че тогава общественото здраве ще се подобри значително“, обяснява още проф. Ерик Милстоун.

Снимка: iStock

Аспартамът е един от най-широко използваните подсладители в света, който се използва в различни продукти - от диетичната кола до дъвките без захар, но през последните няколко години се повдигнаха въпроси относно неговата безопасност.

Регулаторите по целия свят са постановили, че аспартамът е безопасен за консумация в рамките на определени граници. Проблемът е, че тези граници са неясни. СЗО вече няколко пъти е обявявало подсладителя за потенциално опасен въз основа на всички публикувани научни доказателства, без да взема предвид количествата, които са канцерогенни за човека. Нещо повече – оказва се, че аспартамът попада в една и съща категория с листа от алое вера и някои кисели зеленчуци.

Темата за безопасността на изкуствените подсладители е на дневен ред от 2008 г. Той беше щателно изследван от експертите в Център за наука в обществен интерес (CSPI) през 2014 г. Тогава те бяха посочени за „канцерогенни при животни“. Не бяха предприети никакви действия до началото на 2022 г. Сега IARC е готова да актуализира списъка си с вещества, които предизвикват ракови заболявания. Любопитен е и факта, че кафето беше посочено за възможен канцероген през 90-те години на миналия век, но беше извадено от този списъка през 2016 г.

Последното проучване по темата излезе през март 2022 г. Тогава бяха обявени данните от изследване във Франция сред 100 000 възрастни. Те показваха, че хората, които консумират по-големи количества изкуствени подсладители, включително аспартам, имат малко по-висок риск от някои видове рак.