Дебатите в британския парламент за сделката на Тереза Мей с Европейския съюз са в разгара си. Главният прокурор призова да се одобри сделката с Брюксел.

С наближаването на вота обстановката пред и в парламента става все по-напрегната. Политическата драма ще се разгърне след броени часове, ако сделката на Тереза Мей с ЕС бъде отхвърлена. Предстоят още два вота за брекзит – без сделка или за отлагане на датата на развода.

Британците са скептични за предоговарянето на сделката по брекзит – допълнителни гаранции за т.н. предпазна мярка за ирландската граница, така че Великобритания да не остава обвързана с ЕС за неопределено време след  брекзит.

Семейството на Невийн Ман се готви за брекзит като за война – къщата им е оборудвана със соларни панели, в градината събират дъждовна вода, а в килера – храна за месеци напред.

Снимка: btvnovinite.bg

 
„Правителството трябва да бъде честно с хората и да каже – вижте, ако не направим нещо, ще има брекзит без сделка и трябва да сте подготвени. Или поне го отложете”, каза Ман.

За да се стигне до отлагане обаче в следващите 48 часа депутатите трябва да кажат „не” на всички други варианти.

„Този авантюризъм и блъфиране на премиера няма да накарат депутатите да подкрепят сделката ѝ”, заяви Джейкъб Рийс-Мог, депутат от Консервативната партия.

Снимка: btvnovinite.bg


„Парламентът ще гласува и срещу брезит без сделка. Taка че, този вариант е мъртъв, ще бъде отхвърлен с голямо мнозинство, защото e ясно, че това би било пълно бедствие”, посочи Ричард Харингтън, министър на енергетиката и индустрията.

Според говорителя на Лейбъристката партия за брекзит Киър Стармър, изборът трябва да е между надежден вариант за напускане или оставане в ЕС. По думите му, това означава, че ако сделката на премиера бъде приета, тя трябва да бъде гласувана и на референдум.
 
Часовникът продължава да тиктака, а дългоочакваната дата на брекзит – 29 март е под въпрос.