Британският премиер Тереза Мей за пореден път се опита да обяви победа, но дали постигнатото в Страсбург ще е достатъчно да убеди депутатите да подкрепят сделката ѝ? 

Вчерашната правителствена меланхолия в Лондон беше заменена от днешната нервна надежда. И "подобреното" споразумение с Евросъюза отново е на масата. 

Битката на интерпретации на договорените текстове вече започна и погледите са насочени към привържениците на "твърд" брекзит, от които идваха най-големите притеснения за търговията през ирландската граница и обвързаността на Великобритания с Европа след развода с ЕС. 

Т.нар. "правни инструменти" и "протоколи" ще трябва да бъдат "преведени" на езика на политиката. Големият въпрос е ще открият ли британските депутати достатъчно силни аргументи в този нов превод, за да гласуват с "да" на днешния вот (ако, разбира се, той не бъде отново отложен, каквато вероятност винаги съществува при това правителство). 

Първоначалните сигнали в Уестминстър са смесени - започват от плахо одобрение и стигат до неприкрит скептицизъм. 

"Най-доброто и последно предложение"

Част от отговора се крие не в това дали депутатите ще повярват на договореното от Тереза Мей и нейния екип, а дали ще приемат за истина думите на човека, който стоеше до нея в понеделник - председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че “трети шанс” за Великобритания няма да има. 

"Няма да има допълнителни интерпретации на интерпретациите или промени на промените", предупреди той. Или, според сценария на Мей, изборът е между тази сделка, никаква сделка или дори никакъв брекзит - варианти, които тя неведнъж е изброявала в опит да спечели гласове.