В Страсбург британският премиер Тереза Мей и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер приеха допълнение към споразумението за сделка късно снощи. То би трябвало да накара британските депутати днес да гласуват „за” приемането му.

"Позицията на депутатите беше ясна – нуждаем се от промени. Днес, ние успяхме да постигнем това. Сега е моментът да работим заедно, да одобрим сделката за Брекзит и да изпълним волята на британския народ", заяви британският премиер Тереза Мей. 

Юнкер на свой ред отбеляза, че Великобритания трябва да напусне Европейския съюз преди изборите за Европейски парламент, които ще се проведат между 23 и 26 май.

"Понякога в политиката е необходим втори шанс и той трябва да се използва. Трети няма да има, както няма да има и нови интерпретации на интерпретациите", заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер след срещата. 

Двамата приеха допълнителни условия за спорната "предпазна мрежа" между Северна Ирландия и Република Ирландия. Британските депутати, които досега я отхвърляха заради неограничения, според тях, период на съществуването й, днес би трябвало да се доверят на приетите миналата нощ условия за замяната й с алтернативни мерки преди края на 2020 г.

"Надявам се допълнителните юридически условия да бъдат достатъчни за приемането на споразумението днес в Лондон", заяви Жан-Клод Юнкер и допълни: "Да приключим тази раздяла, дължим го на историята!"

Ако Лондон отново отхвърли споразумението, но в сряда потвърди, че иска постигане на сделка, то в четвъртък ще трябва да гласува за удължаване на срока за брекзит. И тогава отново думата ще има Европа, а решението на страните членки трябва да е единодушно.