В три последователни дни над 600 британски депутати трябва да решат дали да приемат сделката на министър-председателя Тереза Мей с ЕС, да напуснат без сделка или да забавят брекзит.

Процесът на гласуване може да отнеме часове, а по-голямата част от драмата се извършва на място, недостъпно за телевизионни камери по вековни правила.

Така, за пореден път, британските депутати ще бъдат призовани с камбани из парламента и в някои съседни пъбове, ще имат осем минути да стигнат до пленарната зала и при заключени врати ще изберат един от двата коридора, за да гласуват с „да“ или „не“.

12 март - Вот по сделката на Тереза Мей с ЕС

Мей обеща да върне ревизирана сделка за повторно гласуване, след като депутатите я отхвърлиха с историческо мнозинство през януари. По закон всяка сделка за брекзит трябва да бъде одобрена от парламента.

13 март - Вот за брекзит без сделка

Ако това не стане, на следващия ден депутатите ще гласуват дали подкрепят напускането на ЕС без сделка на 29 март.

Това означава, че вариантът за хаотичен брекзит е възможен, само с „изричното съгласие“ на парламента, заяви Мей.

14 март - Вот за отлагане на брекзит

Ако парламентът отхвърли сделката на Тереза Мей и след това откаже напускане без сделка, премиерът ще поиска от депутатите да гласуват за отлагане на брекзит, за да може преговорите с ЕС да продължат.

След края на маратона от вотове тази седмица в календара на брекзит следват още няколко ключови дати.

21-22 март – Среща на върха на ЕС

Лидерите на ЕС трябва да се срещнат в Брюксел. Това може да е възможност за сделка в последния момент или последен шанс за забавяне на брекзит, за да се избегне напускане без споразумение.  

29 март – Денят на брекзит?

Това е денят, в който Великобритания трябва да напусне ЕС. Ако парламентът гласува да поиска удължаване на член 50, за да даде повече време за постигане на споразумение, не е сигурно, че ЕС ще се съгласи на това и колко дълго ще бъде удължаването.

23-26 май - Избори за Европейски парламент

Блокът ще гласува за избирането на нов Европейски парламент. Новият му състав ще има първо заседание на 2 юли – дата, която се оформя като граница на ЕС за всяко удължаване на член 50.

Великобритания ще трябва да проведе евровота, ако забави брекзит след тази дата, тъй като в противен случай британците ще бъдат лишени от демократичното си представителство, докато все още са в ЕС.  

30 юни или по-късно – отлагане на брекзит

Ако се иска удължаване на брекзит, датата, за която се говори в Брюксел, е 30 юни – неделята преди първото заседание на новия Европейски парламент на 2 юли. Някои настояват Великобритания да напусне преди 23 май, защото в противен случай би трябвало да проведе европейските избори.

Както и да се развие сценарият в следващите дни и месеци, Тереза Мей, която убедено повтаряше, че „липсата на сделка е по-добър вариант от лоша сделка“ и че Великобритания ще напусне ЕС на 29 март 2019 г., е изправена пред най-големия обрат в политика си.