Евентуален хаотичен брекзит би имал значителни последствия и ще бъде най-големият краткосрочен риск за британската икономика, въпреки че всички начини на излизането на Великобритания от ЕС ще имат своята цена. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард в реч в Лисабон през португалския държавен съвет, предаде Ройтерс, като цитира извадки от речта. 

Лагард бе поканена на заседанието на този висш консултативен орган към президента на Португалия, на което бяха обсъждани последиците от брекзита.

По думите ѝ всички варианти на брекзита ще доведат до нетни щети за британската икономика, но "най-голямата пречка" са бъдещите отношения с ЕС. Като подчерта, че брекзитът без споразумение ще бъде "най-значимият краткосрочен риск" за британската икономика, тя добави, че и други страни в Европа ще пострадат "в различна степен".

Лагард посочи изрично Ирландия и Холандия, които са в близки отношения с Обединеното кралство, но също и Португалия, чийто основен туристически пазар е във Великобритания.

"Важни връзки в търговията и туризма може да бъдат разрушени, а загубата на доверие във финансовите пазари извън вашите [португалските] граници може да доведе до повишаване на суверенните и банковите лихвени проценти, което би потиснало растежа", каза шефът на МВФ.

Относно глобалните тенденции тя отбеляза, че засега не предстои рецесия, но според нея "рисковете за спад са нараснали отчетливо". Като примери тя спомена търговските спорове, високите нива на глобалния дълг и забавения растеж в Китай.

(БТА)