Около 4 часа преди решаващия нов вот в Лондон за споразумението за брекзит, никой в европейските институции не може да предвиди ходовете през следващите дни.

Въпреки постигнатите допълнителни гаранции късно снощи около спорния предпазен механизъм в Ирландия, съмненията за ново отхвърляне тази вечер са основна тема и за европарламента в Страсбург.

Докато Лондон снощи твърдеше, че е постигнал победа, ЕС уверяваше, че не е отстъпил и досегашното споразумение остава непроменено. И това е така, защото британският премиер Тереза Мей и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер се разбраха за два нови документа, които уточняват, че Великобритания може еднолично да реши да излезе от предпазния механизъм в Ирландия и, че ще има нови алтернативни мерки преди края на на 2020 г.

Тереза Мей пристигна неочаквано в Страсбург и успя да изтръгне допълнителни гаранции за свободата за бъдещи действия на Великобритания относно предпазния механизъм в Ирландия.

"Позицията на депутатите беше ясна – нуждаем се от промени. Днес, ние успяхме да постигнем това.  Сега е моментът да работим заедно, да одобрим сделката за Брекзит и да изпълним волята на британския народ”, заяви Тереза Мей.

"Да приключим тази раздяла, дължим го на историята!", призова след срещата си с Тереза Мей, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

По думите му в политиката понякога получаваш втори шанс.” Най-важното е какво ще направиш с него, тъй като трети няма да има. Трябва да е ясно, че няма да има повече интерпретации на интерпретациите, няма да има повече отстъпки”, категоричен беше Юнкер.

Евродепутатите обаче остават скептично настроени за ползата от промяна на предвидената дата за брекзит.

Според Андрей Ковачев от ЕНП, такова удължаване може да има само и единствено, ако Великобритания каже, че то й е нужно за провеждането на втори референдум

За Ангел Джамбазки, от партията на Европейски консерватори и реформисти, разумно отлагане няма.”Великобритания трябва да излезе сега преди европейските избори. В противен случай това ще означава хаос в бъдещата законодателна дейност на европейския парламент”, смята Джамбазки.

Решението за евентуална промяна на срока на брезкит трябва да се вземе единодушно от страните-членки.

А дали Европа ще се съгласи на отсрочка и в името на какво  – може да стане ясно едва на Евросъвета в Брюксел след 9 дни. А до брекзит, поне засега, остават 17.