Това видео, което фейсбук потребител споделя в своя профил, показва как изглежда лавината „отвътре”. За щастие снегът не успява да затрупа скиора, който не е пострадал при инцидента. Въпреки това едва ли си е представял деня си в планината точно така.

Лавинната опасност не бива да се подценява, особено от по-малко подготвените туристи. Само преди седмица при подобен инцидент край Седемте рилски езера загина мъж.

Дали в даден момент ще има лавина или не, зависи от атмосферните условия – вятър, температури и количество на снеговалеж. Важен показател е свлечена снежна маса в дадени райони, обясняват от Планинската спасителна служба към БЧК.

Трудно е обаче да се даде отговор на въпроса какво да направи човек, попаднал в лавина. И все пак – на първо място, да си осигури възможност за дишане и да защити лицето си. Докато лавината се спуска, и доколкото е възможен някакъв контрол – да се опита да остане колкото се може по-високо в лавината.

В повечето случаи това е въпрос на шанс, признават от ПСС.

За хората в планината през зимата е задължително е доброто облекло, както и специалната екипировка.

„Хора, които навлизат в терени, които са лавиноопасни, би трябвало да носят сонди, лопати и трансмитер, т.е. излъчвател на сигнал, за да може да бъдат намерени. Напоследък доста популярни и изключително полезни са АБС раници с балони, които се отварят по време на лавинно нещастие. Нито едно от тези неща обаче не гарантира пълна безопасност на човек, попаднал в лавина. Проблемът е в това, че дори най-съвършената система не може да гарантира безопасност”, обяснява Явор Каролев от ПСС.

По думите му хората, които редовно практикуват спортове в планината са достатъчно подготвени. По-голямата степен от лавинните нещастия се случват със съботно-неделни скиори, излезли за малко в планината, които влизат в опасен терен.

„Проблемът е, че има конфликтни зони, които са лавиноопасни и са много близко до курортите ни и до ски пистите, където можеш да се качиш с лифт и оттам нататък влизаш в терен, който даже не можеш да огледаш какво представлява. Поради този факт често се случват нещастия”, посочва Каролев.