В интернет има над 10 000 сайтове с екстремистко съдържание, в сравнение с близо стоте, отдадени на тяхното разкриване. Това твърди директорът на базирания в Сингапур Международен център за изследване на политическото насилие и тероризма Рохан Гунаратна, цитиран от АФП.

„Терористите постигат голям успех в интернет по много начини. За нас е от изключително значение в следващите 10 години да развием капацитета и възможностите си за превенция на растящото присъствие и влияние на тези групировки в кибер-пространството”, заявява експертът.

Според различните участници в конференцията, умерените ислямски движения и правителства трябва да положат концентрирани усилия в борбата с екстремистката пропаганда в интернет.

YouTube, Facebook, Twitter и други социални приложения се използват все повече за разпространение на радикални идеи и умерените религиозни лидери и правителства трябва да остават на същото ниво, за да могат да контрират аргументите им, смятат още участниците във форума, събрал над 500 експерти в областта на компютърната сигурност, религиозни и научни светила.