Властите в холандския град Бодегравен въведоха експеримент с нов тип светофари. Те са за пешеходците, които не вдигат поглед от мобилните си телефони дори когато пресичат.

Социални медии, игри, музика са част от нещата, които разсейват най-много и така причиняват проблеми в трафика, казва общинският съветник Кеес Оскам.

„Хората са заети с техните телефони и не обръщат внимание на нищо. Тази система има допълнителна стойност за вниманието. Те ще виждат светлините на светофара.”, допълва той.

Новите светофари са поставени светлинни ленти върху тротоара. Така докато гледат екрана на телефона, светлините привличат вниманието и предупреждават. Светлинните ленти са синхронизирани с традиционните светофари.

От холандската организация за защита по пътищата са на мнение, че този светофар не е решение за инцидентите с разсеяни пешеходци. „Ние смятаме, че това, което се случва е да се възнаграждава лошото поведение. Според нас използването на смартфони трябва да бъде забранено, когато се върви или се шофира”, казва Хосе де Йонг.

Фирмата, разработила новата система вече има запитвания и от други населени места в Холандия.