Германски учени планират да клонират и след това да развъдят генетично модифицирани прасета, които да служат като донори на сърце за хора, информира „Гардиън“.

Идеята е вдъхновена от версияta на американското животно, използвано миналия месец при първата в света трансплантация от прасе на човек.

Екхард Волф, който е учен от университета "Лудвиг-Максимилианс" в Мюнхен, заяви, че неговият екип има за цел до 2025 г. да подготви новия вид за опити с трансплантации.

При първата по рода си операция миналия месец екип от Медицинския университет в Мериленд трансплантира сърце от прасе с 10 модификации на неизлечимо болен мъж. Лекарите казват, че той реагира добре, въпреки че рисковете от инфекция, отхвърляне на органа или високо кръвно налягане остават.

Волф, който от 20 години изследва трансплантациите от животни на хора, заяви, че екипът му ще използва все технологияta за клониране, за да създаде само "животни основатели", от които ще се отглеждат бъдещи генетично идентични поколения.

Първото генно модифицирано поколение прасета трябва да се роди тази година, а сърцата им ще бъдат тествани при маймуни павиани, преди екипът да поиска одобрение за клинично изпитване върху хора след две или три години, каза Улф.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!