Американец стана първият човек в света с присадено сърце от прасе. 57-годишният Дейвид Бенет се чувства добре три дни след 7-часовата експериментална процедура в болница в Балтимор, заявиха лекарите.

Трансплантацията е била смятана за последен шанс да се спаси животът на пациента, въпреки че дългосрочните ѝ ефекти не са известни.

Лекарите от Университетския медицински център в Мериленд са получили специално разрешение за интервенцията от американските здравни власти.

Бенет е бил неподходящ за трансплантация на човешко сърце заради лошото си здраве.

Това е първата в света експериментална операция, при която на пациент е трансплантирано генетично модифицирано сърце от прасе.

За хирурзите операцията е резултат от дългогодишни изследвания. Те се надяват, че успехът им ще помогне за спасяването на живота на много хора по света. Хирургът Бартли Грифит казва, че операцията е предназначена да "доближи кризата с донорството на органи до решение".

Според данни на сайта OrganDonor.gov само в САЩ около 100 000 души чакат за трансплантация на органи, а 17 пациенти на ден умират поради недостиг на донорски органи.

Учените отдавна обсъждат възможността за трансплантация на животински органи на хора, т.е. ксенотрансплантация. В сърдечната хирургия някои части от свински сърца, по-специално сърдечни клапи, вече се трансплантират на хора.

През октомври 2021 г. хирурзи в Ню Йорк съобщават, че успешно са трансплантирали човешки свински бъбрек. По онова време това е най-сложната операция от този вид в историята. Пациентът, на когото е извършена трансплантацията, обаче е изпаднал в мозъчна смърт и няма надежда да се възстанови.

Въпреки това Бенет се надява, че вече ще може да продължи нормалния си живот. Преди операцията той е бил прикован на болнично легло в продължение на шест седмици заради фатално сърдечно заболяване. Оцеляването му е зависело от медицинското оборудване.