Турската военна операция в Североизточна Сирия, перспективите за разширяване на Съюза с Република Северна Македония и Албания и европейският инвестиционен бюджет са акцентите на пленарната сесия на Европарламента в Страсбург.

По-малко от седмица след срещата на върха в Брюксел, горещите теми, които не получиха зелена светлина от лидерите, се оказват в центъра на внимание на евродепутатите.

Европа следи развитието на ситуацията в Лондон и готви координиран отговор – темата  брекзит е акцент и сред депутатите в европейския парлемнт.

Неофициалните коментари са, че Европейският парламент ще направи необходимото и ще отговори бързо, когато обаче намери за необходимо, защото не Борис Джосън ще диктува какво да има в календара на депутатите тук.

Разбира се, това е неофициален коментар, но дава точна представа за позицията, около която се обединяват голяма част от депутатите.

Същевременно председателят на Съвета Доналд Туск призова държавните и правителствени ръководители да дадат нова, трета отсрочка за брекзит. Той уточни, че това може да стане писмено, без да се налага извънреден Евросъвет в Брюксел.

Неофициално, евролидерите не са единодушни относно продължителността на отсрочката. Докато намерят обща позиция, евродепутатите едва ли ще бързат да ратифицират споразуманието до края на настоящата сесия, т.е. до края на деня утре. 

На теория поне е възможна извънредна сесия на европарламента идните дни, ако това се налага. 

"Историческа грешка беше липсата на единодушие - задължително за започване на преговори за разширяване с Република Северна Македония и Албания", потвърдиха критиките си и по друга тема в Страсбург Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск.

Евродепутатите подкрепяха кандидатурата на двете страни и днес ще е важна реакцията им след подадения негативен сигнал миналата седмица от Брюксел.

Турската военна операция в Сирия е също сред горещите теми днес. Дебатът ще бъде последван от резолюция на евродепутатите.

Днес ще стане ясна и позицията относно бюджета за 2020 г. Важните пера в него са климатични промени, миграция, програма "Еразъм".