В Прокълнатите планини, на Север, в Албания, днес живеят мъжки живот последните клетвени девици в Европа.

Патриархалните времена в Северна Албания раждат феномен - замяна на мъжа начело на семейството с жена. Това са мъжки времена, в които жената се грижи само за бита и отглеждането на децата. Но заключени в тези социални роли се появяват девойки, готови да изоставят женската си идентичност и да тръгнат по пътя на честта.

„Семейството ми беше много бедно, както по-голяма част от семействата в страната ни по това време. Когато бях на 18, баща ми почина. Наложи се поема неговата роля“, разказва бурнешата Дранде Додай.

„Описвам това най-добре с думата "беса". Думата ти да е равна с действията ти. Държавата има правна система. И ние като мъже имаме такава – да си честен“, обяснява тя какво значи да си бурнеша.

Момичето приема да се нарича бурнеша, ако получи благословията на майка си и ако е одобрена от съвета на старейшените. Тя трябва да познава Канун.

„Канун – това са неписани народни закони, които държат едно общество заедно. В основата на Канун е патриархатът, което означава, че мъжът има повече права от жената“, обяснява историкът и етнолог Марк Титра.

„Има две причини, поради които момичетата са избирали да бъдат бурнеша – една от тях, ако семейството е останало без мъжки представител. Втората причина – уговорените бракове“, коментира етнограф Афердита Онузи.

Падането на режима отваря страната към модерния свят, но нито комунизмът, нито зараждащата се демокрация не успяват да променят вековните традиции в по-откъснатите планински райони на Албания.

„Времената днес са различни. Вече не е необходимо да има бурнеши. В района на Тропоя – мисля, че съм последната такава“, споделя Бедри Гостурани.

„Това, което днешните жени трябва да научат от бурнешите е да стъпват здраво на земята. Да вдигнат глава, да имат силен дух, за да се издигнат до мъжа“, казва бурнешата Диана Ракипи.

Още за социалния избор - жена да застане начело на семейството и да го защитава- гледайте утре вечер в bTV Репортерите във филма на Радиана Божикова и оператора Добромир Иванов "Аз съм Бурнеша".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!