В прокълнатите планини на север в Албания днес живеят мъжки живот последните клетвени девици в Европа.

Бурнеша са жените, които избират да изживеят живота си като мъже. В албанските села момичето се превръща в бурнеша, полагайки клетва. След това тя има право да носи мъжки дрехи, оръжие, да пуши, да пие алкохол и да бъде наемана за мъжка работа. Нарушаването на клетвата се наказва със смърт.

В bTV Репортерите в събота, веднага след централната емисия новини, репортерът Радиана Божикова и операторът Добромир Иванов ще разкажат какви са мотивите едно момиче да реши да се превърне в бурнеша. Потисничество, постоянна физическа работа, непрестанно подчинение на мъжете са само малка част от мотивите им.

„Научих за тях от фотожурналиста Емил Данаилов, който обикаля света и разказва любопитни истории. Разказа ми за тях, вдъхнових се и направихме филма“, разказа в „Тази сутрин“ Радиана Божикова.

„Все по-рядко ми се случва нещо да ми въздейства така силно. Беше изключително въздействащо“, допълни Добромир Иванов.

„Те се срамуват да бъдат снимани. Всички искаха първо да се запознаем, да ни видят кои сме и тогава да се съгласят“, разказа още репортерът на bTV.

„Тези жени живеят изолирани от света и затова беше толкова трудно да ги намерим. Бяха в различни краища на Албания, в различни планински райони“, каза още Добромир Иванов.

Бурнеша на албански означава мъжко момиче. Жена, която има силата на мъж да застане начело на семейството и да го защитава. Това е свързано с неписани народни закони, които някога обществото е следвало. По-късно с модернизацията на държавата все повече започва да се губи тази традиция и затова вече са останали много малко такива хора.

„Това е социален избор и няма нищо общо с тяхната сексуалност. Той ги поставя една стъпка по-нагоре, за да имат повече права“, уточни Добромир Иванов.