Беларуски съд осъди две журналистки от базираната във Варшава опозиционна телевизия „Белсат“ на две години затвор по обвинение в подклаждане и заснемане на протест срещу президента Лукашенко през ноември миналата година, съобщава „Би Би Си“.

27-годишната Катерина Андреева и 23-годишната Дария Чулцова са арестувани в жилищен блок в Минск на 15 ноември, докато предават на живо неразрешен протест в подкрепа на Роман Бондаренко.  

Снимка: БГНЕС / EPA

Повод за общественото недоволство е смъртта на 31-годишния активист и беззаконието в държавата. В началото на ноември маскирани мъже влизат в  двора на жилищната сграда на Бондаренко и започват да късат знамето на опозицията, стига се до физическа саморазправа и активистът е арестуван. Няколко дни по-късно той издъхва от раните си в полицейския участък.

Разследващите твърдят, че двете журналистки са координирали протестиращите и са ги подтиквали към по-нататъшни действия, като това е „грубо нарушение на обществения ред в страната“, а според недоволни граждани присъдата е поредният епизод от репресиите на режима на Александър Лукашенко. 

Комитетът за защита на журналистите призова беларуските власти да оттеглят „абсурдните“ обвинения и да освободят безусловно Андреева и Чулцова.

Масовите протести през лятото

Властите в бившата съветска република водят няколко наказателни дела срещу активисти и журналисти след месеците на антиправителствени протести, които обхванаха страната миналата година. Повод за тях бе убедителната победа на Лукашенко на президентските избори и общественото недоволство, че те са фалшифицирани.

Както опозицията, така и много западни държави заявиха, че резултатът е измама, а ЕС добави държавният глава на Беларус и сина му Виктор към т. нар. „черен списък“ с физически лица и фирми от Беларус, на които са наложени санкции заради продължаващите репресии срещу демонстрантите, които настояват за оставка на президента.

Президентът на Русия Владимир Путин пък подкрепя действията и властта на Лукашенко.