Снимка на две момиченца, хванати в капана в поразена при въздушен удар сграда в Северозападна Сирия, които едва удържат сестричката си, увиснала на няколко метра над земята, обиколи интернет.

На снимката 5-годишната Рихам държи 7-месечната Тука за разкъсаната й тениска, докато третото дете, Далия, изглежда е затиснато от панелен блок. Малко по-горе мъж се е хванал за главата, безсилен да направи каквото и да било.

Драмата, уловена от фотографа Башар ел Шейх от местната онлайн медия, се е разиграла в сряда в Ариха - град в провинция Идлиб, подложен на бомбардировки от силите на режима на Башар Асад.

Малко след като е била направена снимката, Рихам е починала. Тука и Далия са настанени в болница в Идлиб, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Тука е с черепна травма. В продължение на 24 часа тя е била на изкуствено дишане, а сега е в интензивното отделение. Състоянието й е стабилно. Далия е в стабилно състояние, след като е оперирана заради рана в гърдите, обясниха лекари.

Майката на децата - общо шест сестри, е загинала при бомбардировката. Освен Рихам, още една от дъщерите й – 3-годишната Роуан, е починала от рани в корема и гърдите. Другите две сестри са били ранени, но са оцелели.

По данни на Центъра за наблюдение на човешките права за три месеца на почти всекидневни въздушни удари в провинция Идлиб и съседните й провинции Алепо, Хама и Латакия са били убити около 740 цивилни, включително повече от 180 деца.