Хора от украинското правителство стоят зад убийството на Даря Дугина, дъщерята на известния руски националист Александър Дугин. Това пише в „Ню Йорк таймс“, които цитират източници от американското разузнаване.

Според данните членове на украинската власт са разрешили поставянето на бомба в колата на Дугина. От Щатите подчертават, че нямат никакво участие в покушението, нито пък са знаели предварително, че то ще бъде извършено. Според източните на изданието американското правителство е щяло да изрази негативно мнение, ако е знаело предварително за плановете Дугина да бъде убита.

Украйна категорично твърди, че не е участвала в покушението на Дугина. От американска страна се притесняват, че убийството може да провокира Москва да осъществи атака срещу украински официални лица.

Още от самото начало на войната украинците демонстрираха възможностите си да навлизат тайно в Русия и да изпълняват операции с цел саботаж, но убийството на Даря Дугина би било една от най-смелите операции досега. Това би означавало, че Украйна може много лесно да достигне до висшестоящи руснаци.

Съединените щати редовно предоставят секретна информация на украинците, която да им помогне във войната с Русия, но от украинска страна това не винаги е било така. Те многократно са критикувани от Пентагона, че споделят прекалено малко за своите тактически и секретни планове.

Данните за убийството са предоставени на Украйна. Все още няма официален коментар.