Либия отбелязва първата годишнина от началото на въстанието на опозиционните сили срещу режима на Муамар Кадафи. Официално в страната няма церемонии в памет на загиналите либийци в гражданската война, но неофициално хората празнуват свободата с пищни тържества по улиците.

От снощи хиляди излязоха на централния „Площад на Мъчениците” в Триполи. Във втория по големина град Бенгази беше организирано факелно шествие под лозунга „Кръвта на мъчениците не бе пролята напразно”. Именно там започнаха бунтовете, а на 23 октомври миналата година отново в Бенгази беше провъзгласено окончателното освобождаване на Либия от 4-те десетилетия управление на Кадафи.

„Революцията все още не е изпълнила всичките си цели. Затова и толкова много хора са се събрали днес тук”, заяви Худа Хюсейн - жителка на Триполи.

Годишнината ще премине при засилени мерки за сигурност. Народът е недоволен от липсата на държавност в страната и се очаква на много места празненствата да се превърнат в протести срещу преходния национален съвет.