Украинските военни съобщиха, че са свалили 13 безпилотни самолета камикадзе над Николаевска област през нощта, съобщава Си Ен Ен. 

„През нощта на 18 срещу 19 октомври врагът два пъти атакува Николаевска област с безпилотни самолети камикадзе „Шахед-136“, се казва в съобщението на въоръжените сили. 

„11 самолета бяха свалени от противовъздушната отбрана на въздушното командване „Юг“ и още двама от войници от Националната гвардия на Украйна и Държавната гранична служба на Украйна”, добавят украинските власти.

Какво представляват дроновете камикадзе? 

За разлика от традиционните, големи и бързи военни дронове, които се връщат в базата след изпускане на ракети, дроновете камикадзе са проектирани да се удрят в цел и да експлодират. 

Украинската армия и американското разузнаване твърдят, че Русия използва ирански ударни дронове. Американски служители заявиха, че Иран е започнал да демонстрира безпилотни самолети от серията “Шахед” в Русия това лято. 

През август американски служители казаха, че Русия е закупила тези дронове и обучава силите си как да ги използват. Според президента на Украйна Володимир Зеленски, Русия е поръчала 2400 дрона “Шахед-136” от Иран.