Директорът на Запорожката атомна централа Ихор Мурашов е задържан от руски военни, съобщи украинското предприятие "Енергоатом" във Фейсбук. 

Според украинската ядрена компания “Енергоатом”, която управлява централата, отвличането е станало на 30 септември следобед, докато той е пътувал от централата към близкия град Енергодар.

Снимка: Енергоатом

Мурашов е бил “изведен от колата си и със завързани очи е отведен в неизвестна посока”, пише в съобщението.

Тази новина идва ден, след като руският президент Владимир Путин обяви анексията на четири украински области, сред които и Запорожие. Анексията противоречи на международното право и беше осъдена от ЕС, НАТО, САЩ, Великобритания и редица други държави.

Международната агенция за атомна енергия към ООН, която наблюдава централата, съобщи пред “Ройтерс”, че е поискала яснота по случая от руската страна.

“Задържането на Мурашов застрашава сигурността на най-голямата ядрена централа в Украйна и Европа”, написа в “Телеграм” директорът на “Енергоатом” Петро Котин. 

Той призова Русия “незабавно да спре всички свои актове на ядрен тероризъм срещу управлението и персонала” на централата и да освободи Мурашов.

Все още липсва коментар от страна на Русия. 

АЕЦ “Запорожие” се намира в територия, окупирана от руските войски от началото на март. Украйна и ООН предупреждават за възможността от ядрена катастрофа заради бомбардировките, които продължават в близост до централата. Киев и Москва взаимно се обвиняват за атаките.