Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е готова за преговори с Украйна. Това стана ясно на церемония по присъединяването към Русия на четирите украински региона след проведените там референдуми, непризнати от Запада и САЩ.

"Искам властите в Киев, техните истински господари на Запад, да ме чуят, за да го запомнят всички. Хората, живеещи в Луганск, Донецк, Херсон, Запорожие, стават наши граждани. Завинаги", добави Путин.

Кремъл обяви анексирането след проведените допитвания, организирани от Русия, които предизвикаха остри реакции по целия свят и нямат международно признание.

„Призовавам властите в Киев да спрат боевете, които се отприщиха през 2014 г. и да се върнат на масата за преговори. Ние сме готови за това. Няма да обсъждаме избора на хората в Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон. Той е направена. Русия няма да го предаде“, заяви руският президент.

Той добави, че ще защитава с всички сили руската територия.

"Ще защитаваме земята си с всички сили и средства, с които разполагаме, и ще направим всичко възможно, за да осигурим безопасността на народа си. Това е великата освободителна мисия на нашия народ. Ние със сигурност ще възстановим разрушените градове и селища, жилищата, училищата, болниците, театрите, музеите, ще развием промишлените предприятия, заводите, инфраструктурата, социалните пенсии, здравната и образователната система. Разбира се, ще работим за подобряване на сигурността“, заяви Путин.

Речта му премина в много остър тон спрямо западния свят и САЩ