Украинската армия съобщи, че е обкръжила около 5 000 руски войници във важния логистичен хъб Лиман в северната част на Донецка област, съобщава Би Би Си.

Ако Киев си върне града, това ще затрудни значително операциите на руските части в Донбас и ще е най-значителния военен напредък от изненадващата контраофанзива в Харковска област.

"Вече сме в Лиман, но има битки“, каза Сергий Череватий, говорител на украинските войски в района.

Кадри, разпространени в “Туитър” показват, че украинките военни са издигнали знамето на Украйна в обсадения град Лиман.

"1 октомври, развяваме нашия държавен флаг и то на нашата земя. Лиман ще бъде част от Украйна“, казва във видеото един от войниците, застанал на капака на военна машина.

Русия е разположила между 5000 и 5500 войници в Лиман, но броят на обкръжените войски може да е по-малък поради жертвите, поясни Череватий. "Руската групировка в района на Лиман е обкръжена“, обяви той.

По-рано президентът Володомир Зеленски благодари на армията за успехите в Донецка област.

Руското министерство на отбраната съобщи, че са изтеглили силите си от Лиман.

В изявлението на руското министерство на отбраната се казва: "Заплашени да бъдат обкръжени, съюзническите сили се изтеглиха от Лиман към по-благоприятни линии".

Руски военни блогъри отбелязват, че загубата на Лиман би била сериозна пречка и че е очевидно Москва е взела решение да изостави града и да изтегли силите си от него, съобщава “Ройтерс”.