Часът по биология никога повече няма да е същият, защото учениците вече могат да „влязат“ в човешкото тяло и да разгледат сърцето от всички страни. За първото виртуално училище в метавселената разказва агенция Ройтерс.

Ученици в Reddam House School, намиращо се в английския град Бъркшир, използват VR устройства, за да влязат в метавселената по време на интерактивните си уроци. Те не само могат да имат близък контакт с вълнест мамут, но и да разместват планетите в Слънчевата система.

„Беше страхотно – можех да пипна сърцето и дори да го преместя на друго място. Ако бяхте в нормална класна стая, не бихте могли да направите това. Беше наистина страхотно. Харесах това изживяване“, казва 15-годишната Саския.

„Те могат да манипулират обектите, да ги разгледат от всички страни, могат да видят как работят, могат да се запознаят с функциите им. И така те наистина получават по-добро образование“, обясни и учителят по естествени науки Йоана Драгомир.

„Училище в метавселената“ е проект, който се разработва от Inspired Education Group в сътрудничество с престижното училище Reddam House. „Плановете са уроците да станат достъпни за нашите ученици от всяка точка на света“, обяснява главният изпълнителен директор на онлайн училищата Ашли Харолд.

Училището си има дигитален близнак в метавселената - точно копие на Reddam House School. То обединява ученици от цял свят, за да бъдат обучавани във виртуална реалност. Така 84 различни училища в 24 различни държави ще могат едновременно да присъстват на един и същ урок.

Реалното училище е разположено западно от Лондон, а учениците всеки ден влизат в стара сграда от викторианската епоха. Дигиталният близнак е създаден чрез свързване на хиляди изображения, като много от VR уроците в него се провеждат пред компютъра в различни точки по света.

Интерактивните учебни предмети към момента включват природни науки, история, изкуство и география. „Можем да правим научни експерименти, които иначе биха били невъзможни или твърде опасни за провеждане в класна стая. Можем също да го използваме в предмети като география, за да направим незабавна екскурзия навсякъде по света“, отбелязва и Нейтън О’Грейди, ръководител на проекта от страна на Inspired Metaverse.