„Гоблинският режим“ е думата на годината според Оксфордския речник. Тази година тя беше избрана чрез онлайн гласуване. Две седмици англоговорящите можеха да избират измежду три думи, избрани от лексикографите на Оксфорд. За всяка от тях се смята, че улавя „настроението и духа на последния година по свой начин”.

Снимка: iStock

Думите в краткия списък за онлайн гласуване бяха:

  • goblin mode (гоблински режим) - жаргонен термин, който се отнася до „самовлюбено, мързеливо, мърляво или алчно поведение, начин на отхвърляне на социалните норми или очаквания“
  • #IStandWith - хаштаг, използван за изразяване на солидарност онлайн
  • metaverse (метавселена) - термин, въведен в научно-фантастичния роман „Снежен крах“ на Нийл Стивънсън от 1992 г. за означаване на виртуалната реалност

За жаргона „гобленски режим“ са гласували 318 956 души, което е 93% от общия брой на взелите участие в анкетата. На второ място остана думата „метавселена“ с 14 484 гласа, следван от #IStandWith - с 8639 гласа.

Сега обаче всички се питат какво точно означава тази дума. Според Оксфордския речник терминът се използва в изрази като „Аз съм в режим на гоблин“ или „Да премина в режим на гоблин“, които са особено популярни в английския език. Думата също така описва специфичен тип поведение, което е „безпомощно самовлюбено, мързеливо, мърляво или алчно, обикновено по начин, който отхвърля социалните норми или очаквания“.

Снимка: iStock

Терминът започна да се появява онлайн през 2009 г., но добива особена популярност в англоезичния свят едва тази година. С облекчаването на ограниченията заради COVID-19 използването на думата нараства, тъй като хората осъзнаха, че не искат да се върнат към стария си по-активен и отговорен начин на живот. Мнозина признават, че „режимът на гоблините“ управлява света след пандемията.

Миналата година най-популярната дума беше vax, отразявайки интереса към ваксина срещу коронавируса. През 2020 г. Оксфордският речник не излъчи победител, но според издателите на речник „Колинс“ думата беше lockdown (локдаун).