Речникът "Колинс" определи "локдаун" (lockdown) за дума на годината през 2020 г. след драстично увеличаване на нейната употреба по време на COVID-19 пандемията.

Лексикографите от речника казват, че са избрали думата "локдаун", защото тя е станала синоним за преживяванията на населението по целия свят, докато правителствата се опитват да ограничат пандемията, приченена от разпространението на новия коронавирус.

"Това е обединяващо преживяване за милиарди хора по света, които колективно са изиграли своята роля в борбата с разпространението на COVID-19", казват от "Харпър Колинс".

Издателството регистрира повече от четвърт милион употреби на "локдаун" (затваряне) през 2020 г. - срещу само 4000 през предходната година.

Заради начина, по който пандемията е повлияла на ежедневната употреба на езика, шест от десетте думи на речника "Колинс" през 2020 г. са свързани с глобалната здравна криза.

Думите "коронавирус", "социално дистанциране", "самоизолиране", "неплатен отпуск" (furlough), "ключов служител", както и "локдаун" (затваряне) бяха включени в по-дългия списък от 10 думи на годината.

Само за думата "ключов служител" е забелязано 60-кратно увеличение на употребата, отразяващо значението, което се приписва тази година на професиите, считани за съществени за обществото.

"2020 година беше доминирана от глобалната пандемия", казва Хелън Нюстед, езиков консултант в "Колинс".

"Затварянето повлия на начина, по който работим, учим, пазаруваме и общуваме", допълва тя.

Речникът "Колинс" определя думата "локдаун" като "налагане на строги ограничения за пътувания, социално взаимодействие и достъп до публични пространства".

Значителни социални и политически събития освен COVID-19 пандамията  са отразени в списъка с думи на годината на английския речник. Като вълната от протести на движението Black Lives Matter, породени от смъртта по време на ареста на невъоръжения чернокож Джордж Флойд от американската полиция, която се разпространи по целия свят.

Вижте повече за думите на годината на речника "Колинс" в Ladyzone.bg.