Гърция ще бъде поставена под национална карантина в събота за три седмици. Правителството въвежда тежката мярка в отговор на рекордния брой новозаразени с COVID-19 през последните дни.

„Отново избрах да взема мерки по-рано вместо по-късно", каза премиерът на страната Кириакос Мицотакис, цитиран от БТА.

Той добави, че е взел предвид мнението на експертите, консултиращи правителството.

Гръцкият министър-председател обясни, че увеличаването на новите случаи през последните пет дни го е принудило да вземе мерки още сега, вместо да чака да види дали обявените наскоро ограничения ще проработят.

„Ако правителството беше решило да изчака, а сегашните мерки не бяха дали резултат, натискът върху болниците би бил непоносим", поясни той.

Мицотакис посочи, че правителството ще подкрепи финансово гражданите, които ще бъдат засегнати от новия „локдаун". Той допълни, че подробностите за плана ще бъдат представени от финансовия министър Христос Стайкурас по-късно днес.

Новите мерки предвиждат затваряне на магазините с изключение на супермаркетите и аптеките. Гражданите ще се нуждаят от разрешение, за да могат да излязат навън.

Гимназиите ще бъдат затворени, но учениците от по-долните класове и децата в детските градини ще продължат да посещават занятия. Носенето на защитна маска ще е задължително навсякъде.

Броят на новите случаи на коронавирусна инфекция в Гърция достигна 2646 вчера, с което общият брой на потвърдените случаи в страната нарасна до 46 892. С днешното решение на правителството Гърция става поредната европейска страна, която обявява национален „локдаун".