„Пандемия“ бе избрана за дума на 2020 г. от речника „Мериам-Уебстър“, предаде АП.

„Това вероятно не е голяма изненада. Често важните новини съдържат техническа дума, която е свързана с тях, но в случая думата "пандемия" не е просто техническа, тя се превърна в нещо общо. Вероятно това е думата, с която ще свързваме и описваме този период в бъдеще“, коментира пред агенцията Питър Соколовски, редактор в „Мериам-Уебстър“.

Думата придоби специфичността си през март тази година, когато (след дълго колебание – б.р.) СЗО определи кризата с новия коронавирус като пандемия, но на сайта Merriam-Webster.com тя вече бе добила популярност още в началото на януари и после отново през февруари, когато бяха регистрирани първи смъртни случаи в САЩ и разпространение на заразата на круизни кораби.

На 11 март Световната здравна организация обяви разпространението на новия коронавирус за глобална пандемия и търсенията за думата на сайта веднага рязко се увеличили. Интересът към нея останал значително висок през цялата година, каза Соколовски. Той поясни, че търсенията за думата на сайта на 11 март били 115 806 процента повече в сравнение със същата дата миналата година.

Бърза реакция

През март „Мериам-Уебстър“ реагира бързо и добави и актуализира описанията на думи, свързани с пандемията. „Коронавирус“ е в речника от десетилетия (защото тази година се борим със само един от членовете на голямо семейство зарази – б.р.), но COVID-19 се появи през февруари и 34 дни по-късно речникът вече бе включил описание в сайта.

„Това е най-краткият период от време, в който една дума влиза в речника след появата си“, обяснява Соколовски. „Коронавирус“ е сред кандидатите за дума на годината заедно с „карантина“.

Социализъм, феминизъм, пандемия

Речникът „Мериам-Уебстър“ избира дума на годината повече от петнадесет години. Миналата година дума на годината бе „те“, през 2018 г. – „справедливост“, през 2017 г – „феминизъм“, през 2013 г. – „наука“, през 2012 г. – „социализъм“, припомня ТАСС.

Сайтът на речника има месечно около 40 милиона потребителя и около 100 милиона преглеждания на страници.