Протестите във Франция не стихват. След недоволството срещу цените на горивата, сега децата от средните училища негодуват срещу предстоящите реформи във висшето образование.

Предлаганите от президента Еманюел Макрон промени предвиждат съкращаване на държавното финансиране на висшите училища. Спонтанните бунтове в училищата в цялата страна прераснаха в безредици и сблъсъци в полицията.

Правителството отправи апел към партиите и синдикатите да призоват своите членове и симпатизанти да не прибягват до насилие и вандализъм.

Снимка: Reuters


„Президентът подчертава, че ние вярваме в принципите на републиката и на демокрацията. Насилието от няколко седмици насам е напълно незаконно. Затова президентът помоли политическите сили, синдикатите и работодателите да отправят ясен призив за спокойствие и за уважение към принципите на републиката”, посочи Бенжамен Гриво, говорител на френското правителство.

  Близо 80% от французите смятат, че направените отстъпки от правителството не удовлетворяват исканията на „Жълтите жилетки”. За събота са насрочени нови протести, а втората политическа сила в страната – дясната партия Републиканците, призова президента да въведе извънредно положение.