Френските власти отменят повишаването на данъците върху горивата, което предизвика масови протести. Премиерът на страната Едуар Филип обяви 6-месечно замразяване на таксите върху горивата, които трябваше да влязат в сила от 1 януари.

В специално изявление министър-председателят обеща да проведе широки обществени консултации за формирането на цените на горивата.

Демонстрациите срещу скъпите горива започнаха преди повече от 3 седмици и прераснаха в протести срещу ниските доходи и орязването на държавни средства за образованието и здравеопазването.

"Тези мерки влизат в сила незабавно и трябва да доведат до мир спокойствие в страната. Те също трябва да станат основа откровен диалог по всички проблеми, изразени през последните седмици. Трябва да си глух, за да не чуеш или сляп, за да не видиш този гняв", каза Едуар Филип.

Планираните за днес преговори между правителството и представители на "жълтите жилетки" се провалиха, след като част от тях получили смъртни заплахи от радикално настроени протестиращи.

Междувременно демонстрациите взеха четвърта жертва. 80-годишна жена загина, след като беше улучена от патрон със сълзотворен газ, докато наблюдавала сблъсъците от прозореца си в Марсилия. Френският вътрешен министър Кристоф Кастанер осъди насилието.

„Това са размирици с користни и неморални подбуди, които се възползваха от хаоса, за да трошат и да ограбват магазини. Те не са опитни крайнодесни или крайнолеви протестиращи, а "жълти жилетки", които са радикализирани и в течение на деня станаха изключително агресивни", заяви Кастанер.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!