Британски учени проследяват два от най-големите айсберга в света, които се движат към райони, където могат да засегнат корабоплаването, риболова и дивата природа, пише Би Би Си. Айсбергите, откъснали се от Антарктида, могат да продължат да се топят с десетилетия, докато плават.

Група изследователи заснема единия от тях, наречен А81, който е с размерите на Лондон. Друг екип пък е плавал около А76а, който е още по-голям от А81 – с размер над 3000 кв. км.

Професор Гераинт Тарлинг е бил на борда на кралския изследователски кораб "Дискавъри", който се е възползвал от възможността да инспектира айсберга, докато той се е отдалечавал от Антарктическо море Уедъл.

"Беше директно на пътя ни, отделихме 24 часа, за да го заобиколим. Събрахме вода от околностите му с помощта на специални тръби. Така че имаме много проби за изследване", каза биологичният океанограф пред Би Би Си.

Ученият от Британската антарктическа служба заяви, че огромните айсберги с плосък връх или с форма на табула имат значително влияние върху околната среда - както разрушително, така и продуктивно.

При топенето им в морето се вливат огромни количества прясна вода, което може да затрудни функционирането на някои организми. От друга страна, се отделя и минерален прах, който е източник на хранителни вещества, които ще стимулират живота в Световния океан.

А76а е възникнал далеч на юг от сегашното си положение, след като се е разтопил от шелфовия ледник Филхнер-Роне през май 2021 г.

Сега той се насочва на север, носен от теченията и ветровете към пролуката между британските отвъдморски територии Фолклендски острови и остров Южна Джорджия.

Съществува известно безпокойство, че може да се насочи на изток към Южна Джорджия и да заседне в плитките води на континенталния ѝ шелф или евентуално в поредицата от близки островчета.

А81 се откъсна от ледения шелф Брунт в края на януари.

Очакваше се това да се случи преди няколко години, но айсбергът някак си успя да се задържи на континента с най-тънката си ледена нишка, опровергавайки прогнозите на учените. В крайна сметка съдбата му е да последва А76а и да навлезе в корабоплавателните пътища на Южния Атлантически океан, пише Би Би Си.

Най-големите айсберги могат да тежат до трилион тона. В момента най-големият айсберг в света е А23а. Площта му е около 4000 кв. км.

Подобно на А76а, той се е разтопил от ледения шелф Филхнер-Роне, но много отдавна - през 1986 г. Оттогава насам блокът е прекарал десетилетията като "леден остров" в Уедълско море.