Айсбергът A68A до неотдавна беше голям почти колкото цялата Пловдивска област – 5719 квадратни километра лед. След откъсването си от Северния полюс през 2017 г. започва да „пътува“ в световния океан, първоначално – като шестия най-голям айсберг в историята на света.

Снимка: EPA

Към януари 2021 г. обаче картината се променя. Данните на Европейската космическа агенция показват, че леденият блок дълго време е оставал с относително запазени размери заради студената вода наоколо.

Рязко се засилва топенето в момента, в който той достига до остров Южна Джорджия в Атлантика. Така по последни данни А68А вече се е стопил наполовина.

Снимка: EPA

Той е отделил 152 милиарда тона сладка вода в океана според автора на проучването – Анне Бракман-Флогман, цитиран от Си Би Ес. Голямата част от загубата е в период от само два месеца.

Това количество може да напълни 62 милиона басейна с олимпийски размери, а топенето на А68А може да повлияе на екосистемата на остров Южна Джорджия.

Той е дом на 5 милиона тюлени, както и на 30 вида птици, една трета от които застрашени или почти застрашени. Водата около острова също е от съществена важност за мигриращи китове, риба и планктон.

Снимка: EPA

Едно от притесненията на изследователите е айсбергът да не заседне в плитките води до острова, но за щастие той е относително далеч от брега и е засегнал много малка област.

Въпреки всичко в бъдеще е възможно друг айсберг да достигне отново тези води и да нанесе щети върху живота там, както и да окаже влияние върху подводните течения.