Пробив в изследванията със стволови клетки. Американски и японски учени откриха евтин и лесен начин да препрограмират възрастни клетки и да ги върнат в състояние, наподобяващо ембрионалното. Тогава клетките са способни да се диференцират в различни клетъчни типове и тъкани.

Специалистите всъщност са успели да получат ембрионални стволови клетки без ембриони. От откриването на ембрионалните стволови клетки учените имат големи надежди за използването им в лечението на редица заболявания заради тяхната способност да се развиват в различни клетки и тъкани. Проблемът с ембрионалните стволови клетки обаче е, че извличането им означава унищожаване на ембриона, което повдига етични въпроси. С новия метод тези опасения отпадат.

„Никой не можеше да повярва като съобщихме какво сме открили. Една вечер, както си лежах в леглото, си казах, че ако на следващия ден не постигнем нужните резултати, ще се откажа от целия експеримент. Е, този следващ ден се превърна в пет години”, обяснява Харуко Обоката.

Авторите на настоящото проучване - специалисти от японския Институт за физико-химически изследвания и техни колеги от болницата "Бригам енд уиминс" в Бостън и Харвардския медицински колеж, са демонстрирали, че всяка зряла възрастна клетка има потенциала да се превърне в еквивалент на ембрионална стволова клетка. Получените по този начин клетки са в състояние да се диференцират и да се развият в различни клетъчни типове и тъкани в зависимост от условията, в които са поставени.

„В бъдеще това вероятно ще ни позволи да извършваме регенерация на органи в човешкото тяло. Ще ни помогне да разберем как да контролираме производството на стволови клетки и по този начин да създадем технология за контрол на рака”, допъква Обоката.

Сега очакванията са да се постигне лекуването на редица болести, без медиците да са изправени пред съществуващите досега етични проблеми.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!