Астрофизици от цял свят наблюдаваха за първи път сблъскването на две неутронни звезди, съобщиха от НАСА. Небесното явление, случило се в галактиката NGC 4993 на около 130 млн. светлинни години от Земята, беше уловено за първи път както на Земята, така и от телескопите, намиращи се в земната орбита.

Сблъсъкът е образувал гравитационни вълни - временни смущения в пространство-времето. Те не са заплаха за човечеството и Земята.

Малко след 8 ч сутринта днес уредите на телескопа „Ферми”, който търси гама лъчи в космоса, са уловили силно енергиен пулс от светлина, получил се в резултат на експлозия.

От НАСА разпространиха анимация на случилото се:

Явлението било докладвано веднага на учени от цял свят, за да могат да се опитат да проследят остатъци от взрива. Астрофизиците успели да засекат мощните гравитационни вълни, причинени от удара на едната неутронна звезда с друга.

„Това е изключително събитие за науката. Сега, за първи път, видяхме светлина и гравитационни вълни, предизвикани от едно и също небесно явление”, заяви Пол Херц, директор на отдела по астрофизика в НАСА.

В часовете след сблъсъка на неутронните звезди всички световни агенции, изучаващи Космоса, обърнаха уредите си към NGC 4993.

Телескопите „Суифт”, „Хъбъл” и „Спицър” проследиха еволюцията т.нар. килонова, а данните ще послужат за по-добро изследване на произведените при сблъсъка елементи и материали.

„Суифт” засече и изчезваща ултравиолетова светлина, произведена при удара.

Снимка: NASA

Наблюдаваното явление е много важно и поради друга причина – данните до момента сочат, че предположенията на теоретичната физика как точно протича сблъсъка на неутронни звезди, са били абсолютно верни.

Сблъсъкът на неутронните звезди е регистриран на 17 август тази година. Обсерватории по целия свят засичат светлината, идваща от в лещовидна галактика в съзвездието Хидра.

„В една галактика, която се намира на около 130 милиона светлинни години от нас. Светлината, за да стигне до нас от това явление, е пропътувала 130 милиона години”, поясни доц. д-р Евгени Овчаров, ръководител на катедра „Астрономия” в СУ. 

Тоест сблъсъкът се е случил по времето на динозаврите. Учените го наричат „избухване на килонова звезда”, а в Космоса са се разпръснали различни химични елементи, като злато и платина.

Взривът е причинил гравитационни вълни, чието съществуване е предсказано теоретично от Алберт Айнщайн преди 101 години.

„Все едно, преди сме наблюдавали само с очи. Впоследствие са се включили други видове детектори, а чрез гравитационните вълни имаме съвсем нов детектор, който ни показва много интересни неща, които преди нямаше как да видим”, каза доц. д-р Овчаров. 

Така астрономите ще научат повече за стадиите от живота на звездите и гравитационните вълни, разпростиращи се във Вселената.

Снимка: NASA

Какво е неутронна звезда?

Неутронната звезда е небесен обект, който се наблюдава най-често в края на звездната еволюция. При този тип звезди налягането на електронния газ не е в състояние да спре гравитационния колапс. Тогава атомните ядра се разпадат до протони и неутрони, а протоните се свързват с електрони и се превръщат в неутрони.

Неутронните звезди са толкова плътни, че ако тази плътност може да бъде възпроизведена на планетата Земя, трябва да съберем цялото човечество в кубче захар.

Този тип звезди имат изключително огромно гравитационно поле. Излъчват мощно електромагнитно лечение и, поради въртенето им, наподобяват светлина на морски фар.

Наричат се още пулсари.