Финландски учени направиха прототип на слушалки от дрожди и гъбички, надявайки се, че един ден ще заменят употребата на пластмаса в електрониката.

Слушалките Korvaa са създадени от учени от Финландския център за технически изследвания и дизайнерското студио Aivan.

Прототипът е направен от шест различни естествени материала. С помощта на микроби е създадена биопластмаса, която е един от основните компоненти.

Снимка: Ройтерс

Създателите на слушалките обясниха пред Ройтерс, че целта е да се повиши информираността относно възможностите за използване на микроби в устойчивите производствени процеси.

"Искахме да комбинираме тези различни материали, защото никой не го беше правил досега", обясни един от учените.

Екипът е тествал различни видове микробни процеси с цел да създаде меки, твърди и кожени материали. След това те са използвани в различните компоненти на слушалките. Единствено електронните компоненти не са био.

Твърдата рамка е биопластмаса, отгледана с помощта на млечна киселина в хлебна мая, чието научно име е saccharomyces cerevisiae. Този полимер е биоразградим и може да се използва и при 3D печат.

Материалът, който прилепва към ушите, е произведен от гъбичката trichoderma reesei, а пяната отвън - от мицела на гъбата phanerochaete chrysosporium.

Елементът за предаване на звук, който представлява фина мембрана, е направен от микробна биосинтетична коприна, подобна на паяжина.