Ново мащабно проучване сочи, че началото на учебната година е довело до повече случаи на COVID-19. Учени от университета в Единбург са анализирали данни от 131 държави, според които базовото репродуктивно число на коронавируса се увеличава със средно 24% след отварянето на учебните заведения.

Единствената друга мярка, при която се наблюдава такъв рязък скок след отмяната й, е забраната за събиране на повече хора на едно място – това води до 25% ръст на репродуктивното число.

Базовото репродуктивно число за COVID-19 представлява статистически ориентир, който показва един болен колко човека заразява. Числото е добър ориентир за хода на пандемията. Когато стойността е над 1, случаите в местно огнище на коронавирус могат да нарастват експоненциално.

При анализ на данните учените установяват, че репродуктивното число се увеличава до 28 дни след отварянето на училищата. Те поясняват обаче, че в анализа на данните не са взети предвид местни мерки за избягване на заразата в учебните заведения.

„Не знаем дали това увеличаване на репродуктивното число се дължи на специфична възрастова група. Нужни са повече данни от проследяване на случаи на COVID-19, които са свързани с училищата, за да придобием по-ясна картина за разпространението“, коментира Хариш Наир, професор по педиатрични инфекциозни заболявания в университета в Единбург.

Новото проучване е публикувано в престижното медицинско издание „Лансет“. Учените са създали и различни модели, които нагледно показват как всяка превантивна мярка влияе върху репродуктивното число на вируса.

Учените установили също, че въвеждането на най-сериозни и комплексни мерки – забраната на масови събития, затварянето на училищата, забрана за събиране на повече от 10 души на едно място, работа от вкъщи и национална карантина – намаляват репродуктивното число с 52% в рамките на четири седмици след въвеждането на всички мерки.

Изчисленията сочат още, че по-леки мерки като забрана за провеждането на масови събития и такава за събирането на повече от 10 души на едно място биха намалили репродуктивното число с 29% до 28 дни след въвеждането им.

При индивидуално налагане на всяка една от мерките най-голям ефект има от тази за масовите събития – само с нея репродуктивното число пада с 24% за 28 дни.

Учените посочват още, че най-ефективни са мерките, които могат да бъдат наложени със закон – като забраната за масови събития и затварянето на учебните заведения, например.

У нас базовото репродуктивно число на COVID-19 за миналата седмица е 1,7, което означава, че случаите на болестта вече нарастват експоненциално.