Над половината държави в Европа попадат в т.н. „червена зона“ за разпространение на COVID-19. Това показват данни на Европейският център за превенция и контрол на болестите.  

Статистиката показва, че в тези страни през последните 14 дни случаите са били повече от 50 на 100 хил. души население, а процентът на позитивни тестове е над 4.  

Сред най-засегнатите държави са Франция, Испания, Португалия, Великобритания и Белгия. 

Сред оцветените в тъмно оранжево са България, Италия и Беларус. В тези зони заразените са над 60 на 100 хил. души население. В „оранжевата зона попадат“ Германия, Сърбия, Гърция и Турция. В тази група заразените са над 20 и под 60 на 100 хил. души. Притеснителен е фактът, че на Стария континент няма държави, които да попадат в „жълтата зона“, където случаите трябва да са под 20 на 100 хил. души.

Три балкански страни – Албания, Босна и Северна Македония отчитат черни рекорди на разпространение на коронавируса. Заради втората вълна на пандемията редица държави затягат мерките, което предизвика протести сред населението.

Хиляди медици излязоха по улиците на Париж, за да изразят недоволството си от действията на правителство. Те настояват за по-големи финансови компенсации и повече болничен персонал. Същевременно полицията предприе разследване на двама министри и бивш премиер за начина, по който са се вземали решенията за борба с пандемията.

Във Великобритания властите въведоха в Лондон "Втора степен" на тревога по новата тристепенна система.