Великобритания е най-тежко засегнатата от коронавируса страна в Европа с над 43 000 смъртни случая. 

Очакванията за блокада се засилиха след като вчера правителственият съветник по научните въпроси Джемъми Фаръл заяви, че на Обединеното кралство му е нужна триседмична карантина, за да се спре разпространението на пандемията. 

Снимка: btvnovinite.bg

В страната в момента действа тристепенна система на тревога и от събота Лондон и още няколко града бяха преместени от първа степен или зона със среден риск на разпространение на заразата във втора степен – зона с висок риск. 

На милиони хора в столицата от събота е забранено да се срещат в затворените пространства с членове на други домакинства. Мярката ще се прилага както за жилищата, така и за пъбовете и ресторантите. 

На лондончани се препоръчва също така да избягват обществения транспорт и ако е възможно, да намалят пътуванията в града. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Искам да предупредя лондончани, че ни чака тежка зима“, каза кметът на Лондон Содик Хан, който също настоява за пълна блокада. Не е на такова мнение обаче кметът на Манчестър, който е най-големият град, поставен в трета степен на най-висока опасност от разпространение на коронавируса. Премиерът Борис Джонсън обаче заяви, че правителството може да се намеси и да въведе ограниченията със сила.

Мерките се посрещат с доста различни форми на протест. В Манчестър хората се събират и се забавляват на открито, въпреки че заведенията са затворени, а в Лондон в събота се проведе многохиляден организиран протест с искане за край на блокадите.