Турция затяга контрола по носенето на маски и спазването на противоепидемичните мерки в учрежденията, фирмите, заведенията, масовия транспорт и учебните заведения.

В редица окръзи ще бъдат въведени ограничения за движение в обществения транспорт в определени часове на хората над 65-годишна възраст.

Това посочи турският президент Реджеп Ердоган в изявление, което направи след днешното заседание на специализирания Научен съвет за борба срещу коронавируса, цитиран от БТА. То беше посветено на критичното нарастване на заразените и болните от COVID-19 в страната. Обръща се специално внимание по засилване на контрола при изолацията на позитивните случаи.

„Всеки, който е регистриран като носител на вируса и трябва да бъде изолиран вкъщи, но не спазва изискването, а ходи на работа или излиза навън, ще бъде третиран като престъпник, според закона", каза Ердоган. 

 

 

Турският президент акцентира и върху разработките на ваксина срещу коронавируса. „Следим отблизо работата по създаването на ваксина срещу коронавируса в световен мащаб. В същото време напредваме и по създаването на ваксина в нашата страна. Приключиха успешно първите две фази по тестуването върху животни, а следващия месец ще започнат изпитанията върху хора. Планираме през първите месеци на следващата година да пуснем и наша, турска ваксина", каза Ердоган.

Нов пик на коронавируса е бил регистриран през последните 24 часа в страната. Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа съобщи, че са установени нови 1743 случая на заразени и 68 души са починали. Броят на починалите в Турция вече е 7574 души,а на заразените – 304 610 души.