В девет турски болници на 10 септември ще започнат клинични проучвания на ваксина, която е произведена в Германия, съобщи турският министър на здравеопазването. Изпитанията на ваксината ще бъдат извършени върху 1000 доброволци.

Турските медици очакват първите резултати от изпитванията на германските ваксини да постъпят в началото на ноември тази година, пише БТА.

Здравният министър преди това бе посочил, че Турция планира да започне тестване на ваксини от три държави - САЩ, Германия и Русия.

Германия е приела да предостави на Турция две ваксини, които са били одобрени от етичната комисия към специализирания Научен съвет за борба срещу коронавируса, уточни министърът.

Що се касае до ваксината на Русия, той посочи, че окончателното решение ще бъде взето, след като бъдат завършени проучванията на медицинските експерти по документацията на ваксината.

Произведената в Германия ваксина, на която изпитванията предстои да започнат на 10 септември, е била създадена със съдействието на американска фирма.

Междувременно епидемията в Турция вече взима застрашителни размери. По последни данни вчера са регистрирани 53-ма починали, което е най-високото равнище от месец май насам. Експерти предупреждават обаче за възможно покачване на броя на новозаразените, тъй като много хора сега се завръщат от почивка, а също и поради захлаждането на времето. Очакванията са, че покачването ще продължи и в предстоящите 4-6 седмици.