Крехкият баланс на силите в северната част на Сирия окончателно се разпадна през последните 24 часа, след като Турция първо започна удари от въздуха, а след това – и широкомащабна сухопътна операция, пряко насочена срещу кюрдските сили в региона.

Целта официално е да се прогонят „терористите” от границата на южната ни съседка, но анализатори виждат в действията на Анкара съкрушителен удар по амбициите за създаване на независима кюрдска държава и даже опит за подмяна на етническия състав на населението в районите, където тя би могла да съществува – в т.нар „зона за сигурност” ще бъдат населени сирийски бежанци, които в момента са на турска територия.

Снимка: Reuters

Атаката стана възможна след изненадващо еднолично решение на американския президент Доналд Тръмп да изтегли американските войници от района.

Само през първите часове на кампанията са нанесени удари по повече от 180 цели, като Анкара твърди, че операцията върви „гладко”. От своя страна кюрдите съобщиха, че са отблъснали турската атака. Към момента не може да се прецени коя от двете враждуващи сили има превес. Бойните действия обаче се водят в равнинни местности, които улесняват бронетанковите атаки на турската армия и съюзните ѝ милиции, които имат значително превъзходство в сили и екипировка.

Снимка: EPA

Към момента кюрдите признават за трима бойци и петима цивилни, които са били убити при обстрела.

Цивилни, сред които - много жени и деца, вече бягат от някои от градовете в региона. Други се готвят за гражданско неподчинение, с което да опитат да спрат турските сили.

Снимка: Reuters

На фона на всичко това САЩ заявиха, че не са давали „зелена светлина” за операцията. До момента обаче Вашингтон няма нито единна позиция по отношение на случващото се, нито ясни изгледи за реакция – нито в подкрепа на Анкара, нито в подкрепа на доскорошните си кюрдски съюзници, които изнесоха на гърба си войната с „Ислямска държава”.

Именно затвор, където са държани бойци на екстремистката групировка е бил поразен тази нощ, съобщиха от Сирийските демократични сили. Към момента няма данни дали джихадистите са се възползвали от случая, за да избягат.

Кюрдски официални представители призоваха Вашингтон да обяви зона, забранена за полети, за да се намали рискът от поразяването на болници, училища и жилищни сгради. Това, обаче, изглежда почти невероятно, след като даже американският президент и собственият му държавен секретар не могат да дадат категорична оценка на ставащото.

„Съединените щати не са давали на Турция „зелена светлина”. Ще продължим да правим всичко необходимо, за да осигурим на американците най-голямата възможна безопасност”, каза пред Пи Би Ес държавният секретар Майк Помпео. Той обаче побърза да каже и че Анкара има „законни опасения за сигурността” и американските войски били изтеглени, за да не се излагат на опасност.

Държавният глава Доналд Тръмп пък направи поредното си трудно за дешифриране изказване по темата пред журналисти. По думите му турците и кюрдите „се бият от векове” и кюрдските бойци „не са ни помагали по време на Втората световна война, не са ни помагали в Нормандия”. „При все това, ние харесваме кюрдите”, допълни Тръмп.

Снимка: Reuters

За разлика от него, страни от ЕС, Австралия и др. категорично осъдиха турската военна операция в Сирия и призоваха за незабавно прекратяване на огъня. Русия обяви, че ще работи за диалог между Турция и Сирия, а Иран поиска незабавен край на военната кампания, като междувременно започна и учения по границата.