Турският президент Реджеп Ердоган говори от 2 години за необходимостта от военна операция на неговата страна в Сирия и използваше всеки случай да го повтори и да подготви ситуацията, заяви арабистът Владимир Чуков в „Лице в лице”.

Според експерта турската интервенция в Сирия, чието начало бе обявено този вторник, не е изненадващо, още повече че за нейната подготовка е бил проведен доста сериозен разговор между Тръмп и Ердоган.

Доста по-интересна е ситуацията с позицията на САЩ относно турската намеса в Сирия. Забелязва се разнобой между президента и неговата администрация, която започна още миналата година с оставката на генерал Матис от Пентагона, отбеляза Чуков.

Сега американският президент отново е критикуван от Държавния департамент и Пентагона за решението си да изтегли американския контингент от Североизточна Сирия, което развърза ръцете на Анкара за военна операция.

Тези различия в позициите довеждат до това, че американците говорят едно, а вършат друго на терен, смята Чуков.

Що се отнася до Ердоган, това е третата турска операция срещу сирийските кюрди през последните години и целта е да обособи буферна зона за бежанци в Северна Сирия, като изтласка кюрдските бунтовници, които смята за терористи.