Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че дълго планираната военна операция в Сирия е започнала, съобщава „Ройтерс”.

Граничният сирийски град Рас Ал Айн е бил разтърсен от експлозии, съобщава СиЕнЕн Тюрк, а във въздушното пространство на Сирия оперират турски самолети.

Сухопътните турски сили също ще прекосят скоро границата, заяви съветник на Ердоган, цитиран от БиБиСи.

Струпването на турските сили на сирийската граница започна още във вторник вечерта, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че изтегля военните сили ма САЩ от района.

Тръмп бе подложен на критики за това си решение, което според неговите противници „отваря пътя за турска интервенция”. Но самият той обяви, че САЩ няма да изоставят кюрдите в района на Североизточна Сирия, които са били американски съюзници. Американският президент заплаши Турция с последствия за действията ѝ в Сирия.

Руският президнет Путин също е разговарял с Ердоган по телефона и го е помолил да не предприема стъпки, с които да застраши мирния процес в Сирия. Двамата са се разбрали, че военната операция не бива да нарушава териториалната цялост на Сирия, нито да пречи на постигнатото в мирния процес в региона.

Турция обаче смята кюрдските сили в Сирия за терористи, заплашващи нейната сигурност и това бе една от основните причини за започването на операцията.

Целта на Анкара е да обособи буферна зона за бежанци в Северна Сирия, като изтласка кюрдските бунтовници, които смята за терористи.