Турция ще създаде буферна зона в Сирия, по протежение на границата си, въпреки предупрежденията на Съединените щати и на Европейския съюз.
 
Целта на Анкара е да държи далеч от своята територията, военните формирования на кюрдите, които смята за терористични организации.

Сирийски бунтовници, с подкрепата на турската армия, вече контролират най-северозападните райони на Сирия.

Турция иска да изтласка кюрдите на изток от река Ефрат. Там възнамерява да създаде буферна зона от 15 километра, по цялата граница, от общо 380 километра.

Турската армия от вчера обстрелва позиции на Кюрдските сили за защита на народа, които смята за съюзник на партизаните от ПКК. Американският президент Доналд Тръмп предупреди Анкара, че ако премине някои граници, ще има тежки последствия.

„Ние имаме едва около 50 човека в района. Не искам никой от тях да пострада или да бъде убит. И го казах на президента Ердоган”, посочи държавният глава на САЩ.

Арабистът Владимир Чуков предупреждава, че има риск и за нашата страна. „Това, което може да се случи е да имаме още по-голям миграционен натиск върху българо-гръцката граница. Вие си представете какво би се случило, ако влязат турски войски на сирийска територия. Това ще бъдат стотици хиляди души, които искат да напуснат своите домове. Те няма да отидат в Турция, а в съседните държави”, допълни арабистът.

За риск от сериозна миграционна вълна предупреди и Германия. Тръмп и Ердоган ще се срещнат след по-малко от месец, за да обсъдят ситуацията в региона и двустранните отношения.

Съединените щати оттеглят само част от войниците си на територията на Сирия, подчертава Eкспертът Владимир Чуков. И допълва, че действията не одобряват нито европейските страни, нито съюзниците на Тръмп.

Причините за определяне на зона за сигурност са вътрешнополитически, казва още Чуков. По думите му има риск и за нашата страна.