Опасно нараства напрежението в североизточната част на Сирия, където Турция планира да проведе мащабна военна операция, а войските на САЩ се изтеглиха, след като Вашингтон обърна гръб на кюрдските си съюзници – същите, които по-рано изнесоха на гърба си битката с „Ислямска държава”, съобщават световните агенции.

Доналд Тръмп колебливо заплаши Анкара с тежки мерки срещу турската икономика в случай на настъпление, но към момента няма индикации, че южната ни съседка ще се откаже от амбициозния си план да създаде „Зона за сигурност”, в която да засели живеещите на нейна територия сирийски (арабски) бежанци – и то за сметка на кюрдските милиции, които счита за терористични заради дългогодишната им битка за собствена държава.

Сирийското правителство определя военната операция като нарушаване на суверенитета на страната. Властите в Дамаск призоваха кюрдите да се откажат от обявената автономия и да се присъединят към правителствените сили.

Живи щитове срещу танковете

В градовете Рас ал-Аин, Тал Абяд и Кобане (арена на едни от най-кръвопролитните битки с ИДИЛ в миналото – б.р.) са започнали да се събират цивилни, които планират с гражданско неподчинение и блокиране на пътни артерии да опитат да спрат турската инвазия в региона, съобщава „Ал Джазира”.

Регионът е под контрола на Сирийските демократични сили, които бяха подкрепяни от САЩ. Вчера Вашингтон обяви оттеглянето си от тези територии – решение, определено от кюрдските бойци като „забиване на нож в гърба”. „Ще защитим земята си на всяка цена”, обявиха въпреки това милициите, в които участие имат и известен брой араби, туркмени и етнически арменци.

Снимка: EPA

Според активист, цитиран от катарската телевизия, всички етнически и религиозни групи в региона са против турското военно присъствие заради опасения, че относителното спокойствие ще бъде заменено от масови кланета.

В името на сигурността

Основания за притеснението на местните хора дават резултатите от предишната голяма турска офанзива – превземането на Африн, западно от р. Ефрат. По кюрдски данни, около 150 000 души са били прогонени от домовете си, като подкрепяните от Анкара паравоенни формирования са обвинявани в посегателства спрямо цивилни без съд и присъда.

Турция има различна гледна точка към тези събития – управляващите в южната ни съседка твърдят, че военната намеса е донесла спокойствие и стабилност и е позволила завръщането на хиляди бежанци.

Снимка: Reuters

Именно връщането на сирийските граждани обратно в страната им е и в основата на плана за изграждане на „Зона за сигурност” на 32 км навътре в Сирия, като идеята е да се улесни връщането на 2 млн. общо 3,6-те милиона бежанци на турска територия. В Анкара отбелязват и че към момента районите, където се планира настъпление, се владеят от сили, които свързват с Кюрдската работническа партия (ПКК).

„Турските сили за сигурност никога няма да допуснат създаването на терористичен коридор на границите ни”, подчертаха от военното министерство на Турция в публикация в социалните мрежи, цитирана от „Те Ер Те Интернешънъл”. Държавната медия припомня, че според управляващите „няма никакъв смисъл” да се подкрепя една терористична организация (според тях – кюрдите) в битката ѝ с друга терористична организация (ИДИЛ).

Снимка: Reuters

„Нашата цел е да направим границата си по-сигурна – също както всяка друга държава се грижи за граничната си сигурност”, коментира говорителят на Реджеп Ердоган пред „Ал Джазира”. Турските обещания са, че няма да се промени етническият профил на региона и няма вероятност да се стигне до окупация.

Никой обаче не очаква танковете на Ердоган да бъдат посрещнати радушно. От вчера турските сили обстрелват кюрдските бойци през границата.

Заплахи има, войници – не

Решението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли своите военни от спорната област дойде изненадващо не само за кюрдите, но и за цялата световна общественост. Даже в собствената му Републиканска партия се надигнаха критични гласове срещу хода, който поставя бъдещето на кюрдското самоуправление под сериозна въпросителна.

В типичния си стил, Тръмп отговори със серия публикации в „Туитър”, в които напомни, че е бил избран, за да извади САЩ „от тези безкрайни нелепи войни” и сега „Турция, Европа, Сирия, Иран, Ирак, Русия и кюрдите трябва да се разберат помежду си”. Това обаче не спря критиката срещу действията му. Последва нова тирада в „Туитър”, този път – срещу Турция.

„Както съм подчертавал и преди, ако Турция направи нещо, което аз, в своята огромна и несравнима мъдрост, определя като действие отвъд позволеното, ще унищожа напълно турската икономика (както съм правил и преди!)”, дословно заяви американският държавен глава.

Снимка: EPA

Вашингтон докара на Анкара тежка валутна криза през миналата година след наложени санкции заради редица конфликтни въпроси. Турция частично се възстанови, но междувременно се обърна геополитически и към Русия със закупуването на противоракетни системи С-400 – ход, който допълнително разгневи САЩ.

Сега Тръмп обясни, че „отвъд позволеното” са действия, „които не са хуманни” и при които „има пострадали хора”, отбелязва Би Би Си.

Това, обаче, не беше всичко. В нова поредица туитове Тръмп отбеляза, че Турция е важен търговски партньор на САЩ, като даже „стоманата, от която се прави скелетът на изтребителите F-35” идва от южната ни съседка, турските сили са помогнали в битката с „Ислямска държава” и държавата им е важен член на НАТО. Президентът след това побърза и да каже, че кюрдите са „специални хора и прекрасни бойци” и затова всякакви „ненужни сражения” ще имат разрушителен ефект върху турската икономика, а финансовата и военна подкрепа за кюрдските сили няма да секне.

Този труден за проследяване полет на президентската мисъл в Белия дом дойде на фона на категоричната позиция на основните европейски сили срещу турското настъпление.