Американският президент Доналд Тръмп заплаши, че ще разруши икономиката на Турция, ако Анкара предприеме някакви действия, излизащи от рамките на позволеното, предадоха световните агенции. Изявлението на Тръмп бе направено след решението му да изтегли американските сили от Североизточна Сирия.

„Както съм казвал и преди, ако Турция направи нещо, което аз при цялата си огромна и ненадмината мъдрост, сметна за излизащо от рамките на допустимото, ще залича икономиката на Турция”, написа Тръмп в „Туитър”.

Междувременно американският сенатор републиканец Линдзи Греъм също заплаши Турция със санкции, ако "нахлуе в Сирия", и заплаши с прекратяване на членството й в НАТО в случай на атаки срещу кюрдите, предаде ТАСС. Греъм посочи, че е обсъдил ситуацията в Сирия със сенатора демократ Крис ван Холън.

„Ще внесем двупартиен законопроект за санкции против Турция, ако те нахлуят в Сирия, ние също така ще призовем за прекратяване на членството й в НАТО, ако те атакуват кюрдските сили, които помагаха на САЩ при унищожаването на групировката "Ислямска държава", написа Греъм в „Туитър”.

Пентагонът също излезе с позиция за операцията на Турция в североизточна Сирия.

„Министерството на отбраната показа ясно на Турция, както направи и президентът, че ние не подкрепяме турска операция в Северна Сирия. Американските въоръжени сили няма да подкрепят и няма да участват по никакъв начин в подобна операция", заяви говорителят на Пентагона Джонатан Хофман.

САЩ обаче не са единствените, които критикуват Tурция за действията ѝ в Сирия. Иран също изрази своето неодобрение към плановете на Анкара. Министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зарид е обсъдил с турския си колега Мевлют Чавушоглу ситуацията в североизточна Сирия, предаде „Ройтерс”. Зариф е подкрепил суверенитета на Сирия и се е противопоставил на военни действия на нейна територия.