„Всеки, който използва в Берлин публично символа „Z“ на руските въоръжени сили в Украйна, трябва да бъде наказан“. Това заяви вътрешният министър на Берлин Ирис Шпрангер пред всекидневника „Тагесшпигел“.

„В контекста на войната, създаден от символът бяла буква Z, който виждаме на руската бойна техника, това означава подкрепа и защита на една агресия. Това трябва да бъде наказуемо деяние и ние ще се намесим незабавно“, казва Шпрангер.

Друго две федерални провинции - Долна Саксония и Бавария, вече обявиха, че ще предприемат действия срещу символа „Z“, който се смята за знак на подкрепа за руската армия във войната в Украйна, съобщава „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

Двете провинции разпоредиха публичното използване на символа в Германия, например по време на демонстрации, да се наказва със закон. Възможните наказания за използването на знака на руския агресор в Украйна е глоба или  до три години затвор.

Мерки срещу символа се обсъждат и сред политическите сили в парламентите на Саксония-Анхалт и Северен Рейн-Вестфалия, съобщава вестник „Бе Це“.

Знакът „Z“ стана популярен с началото на инвазията в Украйна, когато бе видян на голяма част от руската бойна техника. Все още неговото значение е обвито в мистерия, като две от основните тези са, че първоначално символът показва от кой военен окръг на Русия е въпросната техника, а впоследствие е преосмислен от пропагандата в Москва като началната буква във фразата „За победата“.

В момента латинската буква се използва широко в Русия от поддръжниците на войната в Украйна. Парадоксално символът добива популярност и сред неонацистки групировки в Германия.

Обсъждането на забраната идва на фона на информации за подготвяни проруски демонстрации в Германия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!