Неяснотите около войната в Украйна са неизброимо количество – от това защо въобще Владимир Путин разпореди пълномащабна инвазия до въпроса как въобще на този конфликт може да бъде сложена точка. Има обаче един дребен и, за страничния наблюдател, чисто визуален детайл, който е обвит в мистерия.

Снимка: Reuters

На всички снимки от районите на сражения виждаме руска бойна техника с изрисувани на нея еднакви знаци. Най-често е латинската буква Z, но има също и V, X, O и други, макар и значително по-рядко. Какво означава това?

Поне четири версии

Още в дните преди конфликта руските сили не криеха новите обозначения върху танкове, бронетранспортьори, камиони и всякакъв друг подвижен сухоземен инвентар.

Официално обяснение от Москва дълго време нямаше, като чак на 3 март ведомството в „Инстаграм“ представи официалната версия. Тя е, че буквите имат чисто идеологическо значение – Z е „Към победата!“, а V – „Силата е в истината“ и „Задачата ще бъде изпълнена“.

Според военни експерти, обаче, това може далеч да не е цялата истина. Z-ката, например, има необяснима спрямо горната версия вариация с поставяне на буквата в квадрат.

Бившият директор по въпросите на отбраната в експертната организация RUSI проф. Майкъл Кларк коментира пред „Скай Нюз“, че знаците може да показват каква е крайната цел на дадено подразделение в хода на офанзивата.  Подобни обозначения са имали американските войски в Ирак.

Според други британски и украински експерти, знаците показват произхода на подразделението – Източния военен окръг, Крим, морската пехота, чеченския Спецназ, беларуската армия и т.н.