Бившият президент на САЩ и кандидат за нов мандат Доналд Тръмп обяви, че е обект на политическо преследване и сравни съдбата си с тази на починалия в затвор в Сибир руски опозиционер Алексей Навални.

Тръмп беше осъден в петък на 355 млн. долара глоба за финансови измами за изопачаване на реалната стойност на империята му от недвижими имоти с цел по-изгодно финансиране от банките. Той оприличи тази санкция с начина, по който бе третиран главният опозиционер на Владимир Путин в Русия.

„Това е един вид като с Навални. Форма на комунизъм или на фашизъм. Този тип беше решил, че съм виновен още преди началото на съдебния процес“, заяви той на предизборна проява в Южна Каролина. Тръмп нарече съдията по делото „ненормалник“.

На въпрос за руския президент Владимир Путин Доналд Тръмп не спомена Путин, а само определи Навални като „много смел мъж“. Според него обаче опозиционерът е трябвало да си стои на сигурно в чужбина, вместо да се връща в Русия.

„Това се случва и в нашата страна. Превръщаме се в комунистическа страна в много отношения“, каза още бившият президент на САЩ.

Смъртта на Навални предизвика вълна от възмущение в западните страни, а американският президент Джо Байдън каза, че руският му колега Путин е отговорен за нея.

Всичко за смъртта и последвалите реакции четете в този онлайн репортаж: